26 oktober 2021

Tips om onderwijs te verbeteren

Het onderwijs verandert steeds. Dat is goed, want het hoort ook met z’n tijd mee te gaan. Zo wordt er nu veel gebruik gemaakt van internet en natuurlijk videobellen vanwege de coronapandemie. Maar ook na de coronacrisis zal het onderwijs zich blijven ontwikkelen en verbeteren. Als leraar kun je daar voor een groot gedeelte aan bijdragen. Jij bent immers ook degene die het moet doorvoeren tijdens de lessen. In dit blog lichten we een aantal toepasbare tips toe die ook jij in je lessen kunt verwerken.

Luister naar leerlingen

Ten eerste is het belangrijk om aan leerlingen te vragen wat zij denken. Zij zijn immers degenen die het onderwijs ontvangen en die er uiteindelijk iets van moeten leren. Vraag dus aan studenten wat zij vinden, hoe zij het graag veranderd zouden willen zien en vraag daarnaast ook om concrete suggesties. Hierdoor laat je hen ook echt meedenken en worden ze betrokken in het verbeteringsproces. Vraag dus om feedback en verwerk dit overzichtelijk. Bespreek het dan met collega’s en kijk waar eventuele aanpassingen verricht kunnen worden.

Creëer focusgroepjes

HBO kwaliteitsverbetering doorvoeren is over het algemeen wat lastiger. Opleidingen zijn vaak groot en vaak bestaan groepen uit veel studenten, die soms ook nog eens in verschillende klassen zitten. Maar toch kan op het HBO ook al veel gedaan worden aan onderwijsverbetering. Zo kunnen leraren in groepjes van drie à vier zich focussen op een specifiek leerjaar van de opleiding en zich buigen over de problemen en verbeterpunten die zich daar voordoen. Zo zijn echt een paar docenten verantwoordelijk voor dat specifieke jaar. Zij dienen dan eens per zoveel tijd samen te komen en de zaken te bespreken. Door het klein te houden ontstaan er ook minder problemen in de communicatie en heeft iedereen ook een specifieke taak en wordt er niet veel afgeschoven of verwacht van anderen, maar moeten ze het echt samen doen en er veel tijd aan besteden.

Denk na over de toekomst

Dit klinkt als een open deur, maar toch wordt er niet vaak bij stil gestaan. Na de pandemie zal het onderwijs niet hetzelfde zijn en daar moeten scholen, leraren en leerlingen zich op voorbereiden. Zo zouden ze op het HBO meer kunnen investeren in digitaal onderwijs en dit eens per zoveel tijd aanbieden. Hierdoor wordt studeren flexibeler en kan je naast je studie ook nog eens meer ervaring op doen. Bekijk of dit mogelijk is ook op jouw (middelbare) school en bespreek de mogelijkheden met collega’s.

Meer tips kun je vinden op de website van Stichting leerKRACHT.