25 januari 2022

Wat betekent de palmboom?

Wellicht een vreemde vraag: wat betekent de palmboom? Maar het is niet zo raar als je er even over nadenkt, immers heeft iedereen wel een associatie met de palmboom of een bepaald gevoel erbij. De meeste mensen zullen bijvoorbeeld meteen een vakantiegevoel erbij krijgen of denken aan warme landen en eilanden. Veel mensen associëren het ook met kokosnoten, wat natuurlijk niet gek is, aangezien kokosnoten aan palmbomen groeien. Veel minder mensen weten echter dat aan bepaalde andere palmbomen dan weer dadels groeien. Het is dus goed om meer te weten te komen over de palmboom. Bijvoorbeeld ook of deze in je tuin geplant kan worden.

De palmboom in de geschiedenis

De palmboom heeft een hele rijke geschiedenis als het gaat om culturele en religieuze invloeden. Zo wordt zelfs Jezus geassocieerd met palmbomen. Wat minder mensen weten, is dat palmbomen in vele landen en culturen ook in de wetenschap en geneeskunde een rol speelden. De verschillende soorten zorgen voor verschillende bladeren, maar ook voor verschillende vruchten. Zo hebben zowel kokosnoten als dadels enorm waardevolle eigenschappen voor de mens en diens gezondheid.

De eigenschappen van de palmboom

De palmboom heeft een kenmerk wat zowel een voordeel als een nadeel is, namelijk dat er talloze verschillende soorten zijn die utieenlopen in hun kenmerken en eigenschappen. Het nadeel hieraan is dat het moeilijker is om meteen te weten wat je nodig hebt, maar het voordeel wat er bestaat is dat je hierdoor onmogelijk geen enkele geschikte soort zult tegenkomen als je op zoek gaat.Ongeacht of dit nu is omdat je een veld vol palmbomen wilt planten voor verschillende doeleinden of dat je er eentje wilt voor in je woonkamer of je tuin. Er zijn namelijk zelfs al soorten palmbomen die niet hoger dan 1.5 a 2 meter worden, wat ze dus zelfs in je woonkamer zou passen zonder probleem.